O nas

Polityka jakości

Dbałość o bezpieczeństwo zdrowotne naszych produktów i towarów handlowych to priorytet naszej działalności. Począwszy od 2005r., w którym wdrożyliśmy system HACCP oraz zasady Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GMP) i Higienicznej (GHP) dbamy o utrzymanie najwyższych standardów obsługi klienta, jakości zdrowotnej i handlowej oferowanych w sprzedaży wyrobów własnej produkcji i towarów handlowych innych producentów sprzedawanych w naszych placówkach detalicznych.

Wdrożony, utrzymywany i dokumentowany system HACCP jest zgodny z wszelkimi ustawowymi wymogami wyznaczającymi standardy jakościowe dla żywności powszechnie uznane i stosowane na całym świecie.

Opracowane przez Spółdzielnię procedury oraz instrukcje mają na celu w pierwszej kolejności przeciwdziałanie a następnie eliminowanie i zapobieganie powstawaniu potencjalnych zagrożeń we wszystkich procesach produkcji oraz obrotu artykułami spożywczymi.

Obsługę klienta prowadzi wykwalifikowana kadra uprawniona do wykonywania czynności związanych z obrotem żywnością, mająca pełną świadomość zagrożeń, jakie mogą występować w obrocie żywnością i w pełni odpowiedzialna za bezpieczeństwo zdrowotne sprzedawanych artykułów i wyrobów spożywczych.

Prawidłowość funkcjonowania systemu HACCP podlega stałemu nadzorowi i weryfikacji prowadzonej we wszystkich placówkach Spółdzielni przez system kontroli wewnętrznej oraz instytucje kontroli państwowej.

 

System kontroli wewnętrznej obejmuje:

  1. Kontrolę bezpośrednią i bieżącą prowadzoną przez pracowników i kierownictwo poszczególnych placówek Spółdzielni.
  2. Kontrolę pośrednią i okresową prowadzoną przez jednostki branżowe tj. Dział Produkcji nadzorujący działalność zakładów produkcyjnych oraz Biuro Handlu obejmujące nadzorem placówki handlowe Spółdzielni.
  3. Kontrolę pośrednią i okresową sprawowaną przez pracownika zatrudnionego na samodzielnym stanowisku ds. Kontroli Wewnętrznej, podległego bezpośrednio Zarządowi Spółdzielni i obejmującego zakresem swoich kontroli ( minimum 1 raz w roku) wszystkie placówki oraz jednostki organizacyjne między innymi Dział Produkcji i Biuro Handlu Spółdzielni.
  4. Instytucje państwowe obejmujące swoim nadzorem placówki Spółdzielni to miedzy innymi:
  • Państwowa Powiatowa Inspekcja Sanitarna w Lubinie, Polkowicach i Legnicy.
  • Dolnośląski Wojewódzki Inspektorat Inspekcji Handlowej we Wrocławiu, Delegatura w Legnicy.
  • Dolnośląski Wojewódzki Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa we Wrocławiu Delegatura w Lubinie.
  • Obwodowy Urząd Miar w Legnicy.

Ponadto prawidłowość funkcjonowania systemu HACCP oraz Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GMP) i Higienicznej (GHP) jest corocznie weryfikowana poprzez audyty prowadzone przez odbiorców wyrobów Spółdzielni.

 

logo spolemSPOŁEM LUBIN sp. z o.o.
ul. Marii Skłodowskiej-Curie 82
59-301 Lubin
tel. 76 846 22 20  21